keskiviikko 10. helmikuuta 2016

                          MIKÄ IHMEEN KIRA-ALA?

     


     Mieti ympäröivää maailmaa. Kenen voimin koditkoulut, kaupat ja kadut on tehty ja pidetty kunnossa?  Ympärillämme olevasta rakennetusta ympäristöstä vastaa Rakennus- ja kiinteistöpalveluala eli KIRA-ala, joka työllistää yli 500 000 henkilöä. KIRA-ala on maamme eniten työllistävä toimiala ja sillä työskentelee osaajia kaikilta koulutusasteiltaAlan tt ovat monipuolisia ja niissä näkee kättensä jäljet. Myös erikoistumis- ja etenemismahdollisuudet uralla ovat alalla hyvät.

   Vaikka KIRA-alalla ammatillisia vaihtoehtoja on lukemattomia, niin muutamat alalletulotutkinnot kannattaa nostaa esiin. Ammattikoulustalalle valmistuvat esimerkiksi talonrakentajatpintakäsittelijät, maanrakentajat, viherrakentajat, sähköasentajat, lvi-asentajat ja kiinteistönhoitajatAmmattikorkeakoulusta alalle tulevat lähtökohtaisesti rakennusinsinöörit, rakennusarkkitehdit ja rakennusmestarit. Myös restonomit ja tradenomit löytävät alalta töitä.
Yliopistosta alan töihin tulevat esimerkiksi diplomi-insinöörit ja arkkitehdit.

    
Kun alalla pääsee alkuun, työtehtävissä voi pikkuhiljaa erikoistua. Voit esimerkiksi olla kiinteistösihteerinä työskentelevä tradenomi, josta tulee isännöinnin ammattitutkinnon suorittamalla isännöitsijä. Voit aloittaa siivoojana ja pätevöityä työn ohessa siivoustyöohjaajaksi. Ammatillisella puolella erikoistuminen tarkoitta yleensä ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittamista.

Korkea-asteella on reittejä alemmasta korkeakoulututkinnosta ylempään korkeakoulututkintoon ja aina tohtoritasolle saakka.

Lähemmin toimialaa tarkasteltaessa kiinteistöpalvelut pitävät sisällään rakennuksen koko elinkaareen liittyvät ylläpito-, käyttäjä- ja tukipalvelutRakentaminen on uudis- ja korjausrakentamista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakennusalalla luodaan uutta ja korjataan vanhaa. Kiinteistöpalvelualalla ylläpidetään ja huolletaan jo rakennettuja tiloja.
Lisäksi maarakentaminen on maanteiden, katujen, siltojen ja yms. infra-rakenteiden toteuttamista. Sekä talonrakennukseen, että maarakentamiseen liittyy kiinteästi myös rakennustuoteteollisuus, joka valmistaa tarvittavat rakennusmateriaalit.

KIRA-ala on ennen kaikkea monien eri ammattilaisten reilua yhteispeliä, periaatteella - asialliset hommat hoidetaan.

Itselleni KIRA-ala tuntui aluksi etäiseltä ja jopa vaikealta ymmärtää. Toivottavasti sinä pääset tämän luettuasi jyvälle kokonaisuudesta helpomminJa jos jokin jäi vaivaamaan, niin lisää tietoa aiheesta löydät Internetistä themesta.net sivulta.

KIRA-ala vaikuttaa kaikkialla ympärillämme!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti