keskiviikko 10. helmikuuta 2016

MITEN LÖYDÄN MINULLE SOPIVAN ALAN?

     Yhteishaku on jännittävä paikka. Se on oikeastaan ensimmäinen kerta, kun suurin osa nuorista joutuu itse olemaan vastuussa tulevaisuudestaan. Vaikka siihen ollaan varauduttu jo pidemmän aikaa, tielle voi tulla monenlaisia esteitä, kuten epäröintiä tai mielen muuttamista. Miten siis voit olla varma, mikä on juuri sinun alasi? Tai entä jos mikään ei tunnu kiinnostavan?
     Netissä on monenlaisia hyviä testejä, jotka antavat suuntaa sinun persoonallisuudellesi sopivaan jatko-opiskelupaikkaan. On hyvä tutustua omiin vahvuuksiisi muidenkin, kuin läheistesi näkökulmasta. Nettitestit tuovat monelle lisää vaihtoehtoja, kun tieto eri työpaikoista on suppeaa. Monille ystävilleni testit ovat olleet suuri apu. 
     Aina nettitestit eivät tunnu antavan sopivaa vaihtoehtoa. Tällöin kannattaa kääntyä opinto-ohjaajan puheille. Kannattaa pohtia, miksi mikään ei tunnu kiinnostavan. Syynä voi olla esimerkiksi uuden pelko tai pelko siitä, että mukavalta tuntuva ala ei olisikaan se oikea. Olisi hyvä pohtia, onko sinulle parempi ammattikoulu vai lukio. Kiinnostavimpiin työtehtäviin kannattaa tutustua kunnolla, jotta sopiva jatko-opintopaikka löytyisi. 
    Entä jos olet jo ammattikoulussa tai lukiossa, mutta opiskelupaikka ei ole oikea? Ei kannata jäädä opiskelemaan alaa, joka ei kiinnosta. Vaikka olisit jo yhteishaussa valinnut paikan ja opiskelet nyt valinnassasi, mikään ei ole lukkoon lyötyä. Keskustele opinto-ohjaajasi ja opettajasi kanssa. Seuraavassa yhteishaussa voit varmasti valita sopivammalta tuntuvan vaihtoehdon. Kannattaa kuitenkin huomioida uuden mielenkiinnonkohteesi keskiarvoraja ja olla varma, että motivaatio pysyisi kyseisessä alassa. On ikävää opiskella paikassa, joka ei ole oikea. Kannattaa valita opiskelupaikka ensisijaisesti omaa tulevaisuuttasi ajatellen, eikä esimerkiksi ystävien mieltymysten mukaan. 
     Entä jos et päässyt sisään haluamaasi opiskelupaikkaan? Se, ettei pääse sisään ensimmäisessä yhteishaussa ei ole harvinaista. Vaikka olo saattaa olla kurja ja pettynyt, ei missään nimessä kannata vaipua epätoivoon. Monissa paikoissa vaatimukset ovat suuria ja sisäänpääsy saattaa olla pienestä kiinni. Tutustu esimerkiksi kymppiluokkaan, jossa voit korottaa numeroitasi ja saada harkinta-aikaa. Peruutuspaikoille kannattaa hakea. Kannattaa myös löytää motivaatiota opiskella vielä yksi vuosi – unelmaopiskelupaikkasi vuoksi! 
     Olisi tärkeää tietää eri opiskelupaikkojen vaatimukset ja panostaa niihin. Jos haluat esimerkiksi rakennusalan puolelle, tekniseen työhön ja etenkin matematiikkaan pitäisi olla kiinnostusta ja niitä pitäisi myös opiskella. Tämä ei tarkoita sitä, että muilla oppiaineilla ei olisi väliä, sillä monissa paikoissa vaikuttaa myös lukuaineiden keskiarvo. Kannattaa pyrkiä pitämään sama linja kaikissa oppiaineissa ja hakea sekä ottaa vastaan apua, jos jokin oppiaine tuottaa hankaluuksia.
     Jos rakennus- ja kiinteistöpalveluala kiinnostaa sinua, voit tutustua siihen lisää nettisivuilla olevien videoidemme avulla http://themesta.net/ammatit/. Voit myös lukea rakennus- ja kiinteistöpalvelualasta kirjoittamani tekstin. Suosittelen tutustumaan alaan kunnolla, sillä se on suuri ja työllistää monen koulutusasteen osaajia.
     Yhteishaku on tärkeä päätös. Sitä ei kuitenkaan kannata stressata, sillä se on mahdollisuus toteuttaa omia tulevaisuudensuunnitelmiasi. Oikea opiskelupaikka löytyy varmasti ennemmin tai myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti